POLUB MNIE NA FACEBOOKU
Filtry

Po raz drugi w Tychach zapłonie Kulinarny Ogień dla Świetlikowa

Co stanie się, gdy do Tychów przyjedzie ponad 40 szefów kuchni z całej Polski, kilku pasjonatów dobrego jedzenia i rzesza wolontariuszy? Zapłonie Kulinarny Ogień dla Świetlikowa. Już 13 października na terenie Browaru Obywatelskiego w Tychach i Restauracji Browarowa 21, odbędzie się impreza z udziałem najlepszych polskich kucharzy, z której dochód w całości powędruje na konto Fundacji Śląskie Hospicjum dla dzieci Świetlikowo w Tychach.

Pomysłodawcami imprezy jest Beata Szymula, szefowa kuchni w restauracji Pod Napięciem w Tychach, znawczyni kuchni polskiej i śląskiej, Marcin Socha z Bistro 7 Niebo w Jaworznie, Marta Witek, organizatorka NOE Festiwalu - imprezy enokulturalnej, a motywatorem, wsparciem, który popycha do organizacji kolejnych edycji jest Paweł Bilangowski, szef wolontariuszy w Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo.

Sukces zeszłorocznej imprezy, podczas której zebrano kilkanaście tysięcy złotych, zachęcił do organizacji kolejnej edycji. Jak mówi Beata Szymula, planowała kolejne wydarzenie o zasięgu lokalnym. - Tymczasem, ku mojemu zaskoczeniu zaczęli zgłaszać się chętni do pomocy z całej Polski. To świetni kucharze, specjaliści w branży, którzy poświęcają swój czas, by pomóc dzieciakom i młodzieży ze Świetlikowa - mówi. W tym roku nie brakło sponsorów, którzy okazali ogromne serce i podarowali nam mnóstwo produktów, sprzętu, nagród dla uczniów szkół.

Organizację Kulinarnego Ognia mocno wsparło i objęło patronatem kulinarnym ogólnopolskie Stowarzyszenie Kucharze bez Granic (udział, pomoc w promocji i organizacji). W organizację włączyły się też, jak w ubiegłym roku, Śląsko Jurajskie Stowarzyszenie Qulinarne oraz tyskie restauracje, a także firmy związane z branżą gastronomiczną, które bezpłatnie udostępniają swój sprzęt, akcesoria, wyposażenie. Wydarzenie wsparli dostawcy i firmy spożywcze, które darują bardzo dobrej jakości produkty, z których szefowie kuchni przygotują wyśmienite dania.

Najważniejszymi punktami Kulinarnego Ognia jest konkurs dla szkół gastronomicznych (z Tychów, Katowic, Jaworzna, Olkusza, Żarek, Sosnowca) ?Z gruntu najlepsze?. O randze konkursu świadczy m.in. udział w Jury pani Walentyny Jałochy - międzynarodowego jurora kulinarnego. Kolejny mocny punkt programu to wielka bitwa kulinarna szefów kuchni ?Haja na wykopki? ze wsparciem uczestników Masterchef Junior z Tychów.

- Skąd takie nazwy? Chodziło o to, by nawiązać do jesiennych wykopków i produktów, które teraz powinny królować w naszym menu - warzyw i owoców typowo jesiennych. Do tego będą dodatki: mięso, nabiał - wylicza Beata Szymula. - Na pewno wielkie wrażenie zrobi wielka 170-centymetrowa patelnia, piekielny kocioł, tajskie grille, kuchnia polowa z żurem i grochówką.

Zachęcająco brzmią też: dziczyzna, kita z koguta, flaczki, warsztaty wege, pierogi z czterech stron świata, sezonowane mięso?

Jedzenie to nie wszystko. Organizatorzy pomyśleli o atrakcjach dla dzieci i młodzieży. Będą: warsztaty kulinarne dla dzieci prowadzone przez szefów kuchni z całej Polski, gry, zabawy, animacje - Akademia Rozwoju Otwarte Okno z Tychów, a także malowanie twarzy i plecenie warkoczyków - klasa fryzjerska Zespołu Szkół nr 5 w Tychach. W bloku artystycznym zaplanowano też występy dziewcząt z UKS Silesia Chorzów z Sekcji Gimnastyki Artystycznej, Zespółu Contra - pokaz tańca nowoczesnego, pokaz karate, pokaz tańca orientalnego zespołu Orientyski. Nie braknie występów śląskich kapel. Zagrają m.in John Mineton z Tychów, Yota v Yote z Mikołowa oraz gwiazda wieczoru zespół Syberian - również z Mikołowa.

- Dodam, że będą też trzy bloki licytacji fantów przekazanych przez sponsorów i partnerów imprezy, znane osoby świata sportu czy kultury. Podczas pierwszej licytacji będzie można m.in. wylicytować miejsce w jury konkursu kulinarnego, a to dopiero początek. Liczba osób, firm, instytucji, które zadeklarowały swoje wsparcie stale rośnie - wylicza Paweł Bilangowski z Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo - Uczestnicy imprezy będą mogli skosztować dań przygotowanych na żywo przez szefów kuchni, słodkości, wypieków, potraw z grilla czy z patelni w ramach podziękowania za datek przekazany na rzecz Fundacji. Na pewno nikt nie wyjdzie głodny, po tym co działo się na zeszłorocznej edycji, mogę o tym zapewnić - przekonuje.

Wstęp na imprezę jest bezpłatny. Organizatorzy liczą na dużą frekwencję i dobre serca mieszkańców regionu. Cały dochód z imprezy zasili konto Fundacji, która planuje ruszyć z budową Stacjonarnego Hospicjum dla Dzieci.

Bieżące informacje o imprezie oraz szefach kuchni, sponsorach, patronach dostępne są na profilu Kulinarny Ogień na Facebook?u: www.facebook.com/KulinarnyOgien

Plan imprezy charytatywnej Kulinarny Ogień dla Świetlikowa


  • 13.00 - Rozpoczęcie imprezy, informacja o celu imprezy, przedstawienie uczestników (szefowie, kucharze, uczniowie, blogerzy)
  • 13.45 - Licytacja pierwsza (15 minut) - m.in. miejsce w Jury kokursu + kilka przedmiotów
  • 14.00 - 15.30 Konkursu kulinarnego uczniów szkół gastronomicznych. Nazwa konkursu: "Z gruntu najlepsze". O randze konkursu świadczy m.in. udział w Jury Pani Walentyny Jałochy - Międzynarodowego Jurora Kulinarnego
  • Między 13.00 a 17.00 warsztaty dla dzieci i młodzieży (kulinarne - prowadzone przez Szefów Kuchni, którzy przyjadą z terenu całej Polski, artystyczne, ruchowe)
  • Między 13.30 a 15.00 atrakcje artystyczne:
  • 13.30 - Występ dziewcząt z UKS Silesia Chorzów Sekcja Gimnastyki Artystycznej (15 min)
  • 14.00 - Zespół Contra - pokaz tańca (15 min)
  • 14.30 - Pokaz karate (15 min)
  • 14.45 - Licytacja druga (15 minut)
  • 15.00 - 15.45 występ zespołu John Mineton
  • 15.45 - Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego "Z gruntu najlepsze" i wręczenie nagród
  • 16.00 - 16.45 występ zespołu Yota v Yotę
  • 16.45 - Licytacja trzecia (15 minut)
  • 17.00 - 18.00 bitwa kulinarna "Haja na wykopki" Szefowie Kuchni, uczestnicy MasterChef Junior, blogerzy kulinarni, uczniowie szkół gastronomicznych. O wyniku bitwy zadecydują widzowie, oddając głosy po spróbowaniu dań przygotowanych przez drużyny. (szefowie kuchni ze Śląska, Zagłębia, Małopolski, Podbeskidzia i Stowarzyszenia Kucharze bez Granic oraz uczestników Masterchef Junior, uczniowie szkół gastronomicznych, blogerzy kulinarni)
  • 18.00 - 18.15 występ zespołu tańca orientalnego Orientyski
  • 18.20 - 19.10 występ zespołu Syberian
  • 19.10 - 19.30 ogłoszenie wyników, podziękowania artystom i szefom kuchni i zakończenie imprezy.


Uwaga! Licytacje zaczynają się od godziny 13.45 - pierwsza licytacja - miejsce w jury konkursu dla uczniów!

Dodatkowe atrakcje:
  • Kuchnia polowa z grochówką i żurem śląskim (Jan Ryszka)
  • Animacje dla dzieci (malowanie buzi, warkoczyki, warsztaty i zabawy Szkoły Otwarte Okno)
  • Pasieka Gucio - warsztaty o pszczołach.
  • Pokazy live cooking Szefów Kuchni, na grillach, burger vege bonduelle
  • Gotowanie na gigantycznej patelni (170 cm średnicy)
  • Gotowanie na tajskich grillach (Mateusz Wojnar)
  • Piekielny kocioł
  • Słodkości i wypieki z lokalnych cukierni i piekarni
  • Dziczyzna, kita z koguta, flaczki, warsztaty wege Zdrowe z natury, pierogi z czterech stron Świata


Kulinarny Ogień dla Świetlikowa

BM / tychy.info